3 June 2010

Sopaipillas con pebre (Little chilean treats with pebre sauce)









I have to confess that this recipe was difficult to translate into English ', because it is difficult to explain who were "sopaipillas"  for someone who does not know. So will complete with a contribution of my friend's blog Anabella cook up in as they watch the buns with some of our history. Plese look here her blog
They are a lovely  dough (I made the little version) stuffed with pumpkin and you can eat with "pebre" like I show you here or with a sweet sauce that is made with chancaca , you can make the sauce with Syrup too.
In many restaurant  while waiting for the food you order, the waiter brings you some sopapillas (usually small) with a sauce like this pebre or other hot pepper sauce (jalapeno) and you eat them with some wine or other drink you like..

Other time we allways eat sopaipillas is when is raining. Really I dont know why. But is raining we say, we have to make some sopaipillas and is delicious.
Pebre is a sauce with tomatos,chopped onions, oil, salt and and chopped cilantro or parsley
But if you want sweet, make a syrup, heat in a pot water, syrup, orange peel and cinnamon and eat them is absolutely yummy too.
This recipe is adapted from "Platos y Copas" September 2007  a chilean magazine.

 




Sopaipillas pasadas (syrup sopaipillas)







Ingredients

1 cup of boiled  and mashed
pumpkin
3 tablespoon of margarine
1 teaspoon of salt
3 1/2 cups of plain flour
1 teaspoon of baking powder
1/2 cup of hot milk or hot water
(you can reserve the water of boiled pumpkin)
1/2 liter of canola oil to fry the sopaipillas



Method
On a flat surface or table place the flour and baking powder, add to it the pumpkin powder, margarine, milk or with hot water and salt. Join well.



 Forming a smooth and elastic dough. If is necessary add some flour.


With a rolling pin extend the dough and let it about 1 cm.  


Cut the sopaipillas   with a shape or a glass (I use one of 4 cm. But you make more bigger than this)


 With a fork prick. the sopaipillas before fry.
In a skillet heat the oil and go frying . Fry wit carefully for the hot oil.Fry a minute by side.


They should be nicely golden not brown. 

When you are frying the sopaipillas let them over a large dish with a towel paper.

Pebre sauce

1 onion chopped finely
1 or 2 tomatoes chopped
1  green ají chopped (jalapeño or chile )
1 tablespoon of oil
1 tablespoon of cilantro chopped
1 tablespoon of lemon juice
salt

Method: In a medium bowl mix the onions,tomatoes,aji,oil, cilantro, lemon juice and salt, stir well  and place in little bowls to serve.



Sweet sauce
In a little pot heat some golden sugar, honey a orange peel, some cloves, cinnamon,2 cups of water, finally add 2 tablespoons of cornstarch dissolved in cold water to thick heat by a while until is thick.
Serve the sopaipillas with this sauce.

EN ESPAÑOL




Las sopaipillas son algo muy típico de nosotros y que comemos especialmente cuando llueve, no se porque, pero está lloviendo y uno dice, "voy a hacer sopaipillas" es una costumbre, en todo caso para que sepan más de las sopaipillas y su historia les recomiendo el blog de mi amiga Anabella que lo encuentran aquí.
Las sopaipillas son una masa suave frita que contiene zapallo o calabaza. Se pueden comer con "pebre" que es una salsa con cilantro,tomate y cebolla picada, o "pasadas"que son justamente pasadas por una salsa de miel o chancaca para los que quieran algo dulce. O solas tambien son deliciosas.

Esta receta está adaptada de la revista de cocina "Platos y Copas"de Septiembre del 2007.




Ingredientes

1 taza de zapallo o calabaza molido
3 cucharadas de margarina
1 cucharadita de sal
3 y1/2 tazas de harina normal
1 cucharadita de polvos de hornear
1/2 taza de leche o agua caliente (se puede usar la misma en que se coció el zapallo)
1/2 litro de aceite sin sabor para freir

Método

En una superficie lisa formar un cerro con la harina con los polvos de hornear, agregar el zapallo
molido,la margarina,  junto con la leche o agua, la sal. Unir bien.
Formando una masa suave y elástica.Si fuese necesario añadir más harina.
Luego estirar la masa con el rodillo (uslerear)dejándola más o menos de 1 cm. de espesor,
Cortar con un molde o un vaso de 7 cm (yo usé unos más pequeños de 4 cm. porque las quería pequeñas)
Pinchar con un tenedor. Freir de 3 a 4 por vez, con cuidado. Por el aceite caliente.
Ir colocándolas en un plato sobre papel absorbente.
Deben quedar doradas.
Freir un minuto por lado.
Servir solas o con la salsa de pebre.

Salsa de pebre para acompañar

1 cebolla picada fina
1 o 2 tomates picados
1 ají verde picado
1 cucharada de aceite
1 cucharada de cilantro picado
1 cucharada de jugo de limón
sal

En un bol mediano mezclar la cebolla picada fina,
los tomates picados, el aceite, cilantro, ají y sal. y el jugo de limón. Mezclar bien

Salsa dulce para sopaipillas pasadas

1/4 kilo chancaca o una mezcla de azúcar rubia con miel
2 tazas de agua
cáscara de 1/2 naranja
canela o clavo de olor
1 cucharada de maicena
Calentar en una ollita pequeña la chancaca o azucar con miel, cáscara de naranja, canela y finalmente la maicena con agua fría calentar un rato hasta que esté espeso.